Na bałtyckich wydmach rośnie rokitnik zwyczajny, po łacinie Hippophae rhamnoides.Pierwszy człon łacińskiej nazwy składa się z dwóch słów hipposoznaczający konia i phaooznaczający blask. Skąd to się wzięło? Otóż w starożytnej Grecji liśćmi rokitnika karmiono zwierzęta domowe, w tym konie. Dzięki takiej diecie, zwierzęta były w doskonałej kondycji, a sierść im błyszczała. Nie tylko Grecy doceniali właściwości tej rośliny, również w starożytnych tybetańskich tekstach opisano rokitnik jako roślinę leczniczą.
Rokitnik to rozłożysty, dwupienny, ciernisty krzew liściasty, dorastający najczęściej do 4 m wysokości.

Krzewy rokitnika w stanie bezlistnym oblepione śniegiem. Z prawej strony w oddali widać las.
Krzew rokitnika w zimowej scenerii, fot.K. Sitkowka

Listki ma lancetowate, z wierzchu oliwkowo zielone, zaś od spodu popielate. W słoneczną, wietrzną pogodę poruszają się one, tworząc srebrzyste błyski. Jest to roślina dwupienna, czyli jedne osobniki tworzą kwiaty męskie, a inne żeńskie, kwitnie od marca do czerwca. Owoce dojrzewają we wrześniu, mają kształt nieco wydłużonej kulki, są koloru pomarańczowego. Bywa ich niekiedy tak dużo, że gałązki wyglądają jakby nimi „oblepione”, stąd też ludowa nazwa „oblepicha”.

Gałązka rokitnika oblepionego pomarańczowymi kulkami owoców.
Owocujący rokitnik, fot.K. Lipkowski

Roślina ta nie ma prawie żadnych wymagań glebowych, ale musi mieć dużo światła i słońca. Dodatkowo lubi wilgoć w powietrzu. Stąd jej obecność w rejonach nadmorskich.
Rokitnik wzbogaca glebę w azot z powietrza, a opadające jesienią liście stają się w podłożu próchnicą.
Rokitnik jest rośliną, zarówno ozdobną, jak i leczniczą. Owoce są bogate w witaminy i mikroelementy, zawierają szczególnie dużo witaminy C, której nie tracą nawet podczas długotrwałego suszenia czy mrożenia. Ponadto charakteryzuje się wysoką zawartością witamin rozpuszczalnych zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. Olej rokitnikowy podawano rosyjskim kosmonautom jako suplement witamin i ochronę przed promieniowaniem.

Print Friendly, PDF & Email